Meruňkový olej a jeho zdravotní výhody

Meruňkový olej se získává z jader (semen) meruněk. Je velmi lehký a lze jej použít pro masáže, protože zvláčňuje pokožku. Samotná jádra meruněk jsou poměrně zdravá a jsou zkoumána v souvislosti s léčbou řady nemocí včetně rakoviny. Účinky a použití meruňkového oleje jsou velmi podobné mandlovému oleji. Má sytou, ořechovou chuť a výborně se hodí do zákusků i dalších jídel.

eshop energie života nabízí


BRAHMI 100 tob.

přetaktuje váš mozek

399 Kč

CORDYCEPS BIO 100 g

posílí zevnitř

399 Kč

MONOATOM PLATINA

probudí vyšší energii

1851 Kč

KONOPNÉ SEMÍNKO 500g

dodá zdravé tuky

249 Kč


Meruňkový olej je blahodárný.
Meruňkový olej je blahodárný. foto: Pixabay
Líbí se Vám téma článku? Podělte se o něj s přáteli nebo jim ho pošlete e-mailem

Meruňkový olej se využíval k léčbě nádorů a vředů již ve staré Číně. Jeho používání se rozšířilo do všech koutů světa a pro stejné účely byl například využíván i v Anglii v 17. století. I konzumace samotných meruněk má celou řadu zdravotních výhod. Malé množství sušených meruněk může například ulevit od zácpy díky vysokému obsahu vlákniny.

Samotné mMeruňky se do Evropy dostaly z Arménie, ale zemí původu je Čína. Pěstují se převážně ve Středomoří a Střední Asii. Největším producentem meruněk je Turecko. Semena meruněk obsahují vysoké procento oleje a je pravděpodobné, že z nich lidé lisovali olej už ve starověku.

Existují dva druhy meruňkového oleje:

MERUŇKOVÝ OLEJ 200 ml
  • pouze pro kosmetické účely – pro zevní, lokální aplikaci
  • ke konzumaci – lze použít při vaření, podobně jako sladký mandlový olej

Meruňkový olej – výroba

Olej se z jader meruněk získává buď pomocí rozpouštědel, nebo lisováním za studena, což je ta lepší alternativa, protože při ní nedochází ke změnám chemických sloučenin v oleji. Vždy volte kvalitní meruňkový olej lisovaný za studena.

Vlastnosti

Meruňkový olej má mnoho léčivých vlastností:

  • změkčovadlo – meruňkový olej má skvělé zvláčňující a hydratační účinky
  • protizánětlivé účinky – při vnitřní nebo zevní lokální aplikaci působí protizánětlivě
  • působí proti stárnutí – vyživuje pokožku a pomáhá ji bojovat proti stárnutí
  • antibakteriální účinky – těchto účinků se využívá k ochraně oděvů a dalších výrobků před bakteriemi (1)
  • antiseptické účinky – snižuje riziko infekce otevřených poranění
  • antioxidant – brání pokožku před poškozením volnými radikály (2)

Barva, chuť a aroma

Meruňkový olej je běžně světle žlutý. Pokud jsou použity jiné odrůdy a odlišný způsob extrakce, může být barva o něco tmavší. Olej má mírně ořechové aroma a chuťově se podobá mandlím. Je ideální pro výrobu cukroví, jako je například marcipán.

Meruňkový olej – zdravotní výhody

Meruňkový olej má řadu výhod a používá se k přípravě mnoha domácích léků. V tradiční medicíně se používá k léčbě rakoviny.

Výhody meruňkového oleje pro kůži

Tento olej je vhodný pro lidi s citlivou pokožkou. Nejenže pokožku nedráždí, ale má i uklidňující účinek. Je lehký a velmi rychle pokožku zjemňuje a vyhlazuje. Meruňkový olej proniká hluboko do pokožky, rychle se roztírá a snadno se aplikuje. Masáž s meruňkovým olejem pomáhá hydratovat suchou a popraskanou kůži. Také lze použít po koupeli pro zadržení vlhkosti v kůži. Protože je lehký, nezanechává na pokožce pocit mastnoty. Jakmile jej kůže vstřebá, dokáže ji olej udržet hydratovanou po velmi dlouhou dobu.


4b60f56bbbf84b81a7ec251114630081 0 - Meruňkový olej a jeho zdravotní výhody

MLADÝ JEČMEN BIO 100g

detoxikuje tělo

139 Kč

692d6448a6724dd52c2810e72b5d7733 0 - Meruňkový olej a jeho zdravotní výhody

ERYTHRITOL 150 g

nahradí bílý cukr

49 Kč

b430200b28fcb65a638abbd5783d921f 0 - Meruňkový olej a jeho zdravotní výhody

TŘTINOVÝ CUKR 500 g

nahradí bílý cukr

45 Kč

449f711dc2c4469b800fa34943f33f0c 0 - Meruňkový olej a jeho zdravotní výhody

L-ARGININ 100 kapslí

zpevní svaly

399 Kč


Meruňkový olej také patří k nejlepším nosným olejům pro masáže – proniká rychle do kůže a zvyšuje účinek esenciálních olejů a dalších rostlinných látek. Je rovněž vhodný pro louhování bylinek a absorpci jejich esence.

Výhody meruňkového oleje pro vlasy

Lidé pečující o své vlasy nedají na meruňkový olej dopustit. Aplikace na kořínky vlasů například usnadňuje jejich rozčesávání. Mezi nejvýznamnější výhody meruňkového oleje patří:

  • podporuje růst vlasů, díky vysokému obsahu živin, hlavně vitaminu E
  • podporuje hydrataci pokožky hlavy
  • pomáhá docílit lesklých vlasů bez jakékoliv mastnoty
  • ošetřením vlasů teplým meruňkovým olejem jim dodáte potřebnou výživu
  • změkčuje vlasy, takže je lze lépe rozčesat

Aplikace na kůži pod očima

Meruňkový olej pomáhá zlepšit kvalitu pokožky v oblasti očí. Redukuje kruhy pod očima a otoky a pomáhá celkově posílit kůži kolem očí. Pravidelné používání může snížit výskyt jemných linek a vrásek kolem očí.

MERUŇKOVÝ OLEJ 200 ml
Aplikace na pleť

Meruňkový olej je v porovnání s ostatními, těžšími oleji pro pleť vhodnější. Přispívá ke zlepšení pleti, vyživuje pokožku a snižuje výskyt příznaků stárnutí, jako jsou vrásky a skvrny. Neměli by jej však používat lidé náchylní k akné, protože má stupeň komedogenicity (schopnost ucpávat póry) 2, takže u těchto lidí může při používání meruňkového oleje dojít ke zvýšenému výskytu akné a černých teček.

Vliv na zdraví srdce

Konzumace meruňkového oleje může mít pozitivní vliv na srdce a kardiovaskulární systém. U krys bylo prokázáno, že snižuje riziko infarktu, a může mít tedy podobné účinky i u lidí. (3) Lze použít do salátů a dalších receptů, ke kterým se hodí jeho chuť a aroma.

Meruňkový olej je skvělý pro výrobu domácích přípravků pro péči o pleť, jako jsou pleťové tonery, suché a mokré šampony a peelingy.

Použití

Kromě použití coby domácí medicíny, pro výrobu přípravků k péči o pleť a jako přísady do receptů (kde se však nejběžněji používá právě do salátů) má meruňkový olej i průmyslové využití.

Výroba mýdla

Meruňkový olej se používá jako přísada do mýdel. Lze použít i při výrobě domácího, méně kluzkého a mastného mýdla. Je vhodný jako základový olej pro mýdlo v kombinaci s kokosovým a palmovým olejem, které se běžně k výrobě mýdla používají. Také je vhodným nosným olejem pro citronový, levandulový, jasmínový a další esenciální oleje používané při výrobě mýdel.

MERUŇKOVÝ OLEJ 200 ml
Nežádoucí účinky, bezpečnost a toxicita

Při zevním, lokálním používání je meruňkový olej obecně považován za bezpečný. Při vnitřním užívání je však důležité pamatovat, že tento olej obsahuje látkou zvanou amygdalin. Při nadměrné konzumaci se z něj v těle může uvolňovat jedovatý kyanid. Amygdalin je běžně z produktů na bázi oleje odstraněn, aby jeho obsah nepřekračoval bezpečnostní limity. Tak je tomu i v případě mandlového, meruňkového a broskvového oleje.

Interakce

V současné době nejsou známa žádná vzájemná působení meruňkového oleje s jakýmikoliv léky nebo dalšími rostlinnými produkty.

Nutriční údaje

Stejně jako samotné meruňky je i olej z nich velmi výživný. Protože obsahuje převážně nenasycené tuky, je v malém množství ideální pro zdraví kardiovaskulárního systému a může také pomoci ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako další oleje bohaté na nenasycené tuky.

Profil mastných kyselin v meruňkovém oleji

Z pohledu výživových hodnot je u každého oleje nejdůležitější profil mastných kyselin neboli obsah tuků v oleji. Meruňkový olej je bohatý na kyselinu olejovou a linolovou. Zde je profil mastných kyselin v meruňkovém oleji.

100 g meruňkového oleje obsahuje:

  • nasycené mastné kyseliny – 6,3 g
  • mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) – 60 g
  • polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) – 29,3 g

Zde je vidět, že je tento olej velmi zdravý pro kardiovaskulární systém. Obsahuje totiž velmi malé množství nasycených mastných kyselin.

Rovněž je bohatý na omega-9 mastné kyseliny (kyselina olejová), díky kterým má skvělé zvláčňující účinky, a omega-6 (kyselina linolová). Je však důležité, aby poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin byl vyrovnaný – tím omezíte zánětlivé reakce ve vašem těle. Kromě zdravých tuků je meruňkový olej bohatý i na vitamin E – 100 g meruňkového oleje obsahuje 20 % doporučené denní dávky.

MERUŇKOVÝ OLEJ 200 ml
Koupě a skladování

Meruňkový olej je velmi citlivý na světlo a teplo a může tak snadno dojít ke žluknutí. Tuto změnu obvykle jednoduše poznáte podle chuti oleje. Proto je dobré skladovat olej v chladu a temnu. Trvanlivost oleje je 6 až 12 měsíců, což není moc. Uchováním v lednici však lze trvanlivost oleje prodloužit. Meruňkový olej je také dražší než většina ostatních olejů. V případě BIO verze počítejte s tím, že si ještě o něco připlatíte. (zdroj: oilhealthbenefits.com)

zdroje:

1. Antimicrobial activity of β-CD finished and apricot kernel oil applied fabrics. Haewon Chung, Joo-Yeon Kim. Fibers and Polymers

2. Chemical composition and antioxidant activities of ansu apricot oil growing wild in north Xinjiang, China. Hong-Lei Tiana & Ping Zhana. Natural Product Research: Formerly Natural Product Letters

3. Protective effects of apricot kernel oil on myocardium against ischemia–reperfusion injury in rats. Jing Zhang et. al.Food and Chemical Toxicology

4. Biodiesel from Siberian apricot (Prunus sibirica L.) seed kernel oil. Libing Wanga, b, Haiyan Yu. Bioresource Technology

5. Drugs and Poisons – Amygdalin, laetrile Patient. Information. Queensland government- Queensland Health.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*